Sonnema

SONNEMA


KRUIDENHANDELAAR HENDRIK BEERENBURG

De naam Berenburg, waar komt dat nou eigenlijk vandaan? Een vraag die veel mensen aan ons stellen. Begrijpelijk! Nou, eigenlijk komt de naam ‘Beerenburg’ van de Amsterdamse kruidenhandelaar Hendrik Beerenburg. Hij verkocht kant-en-klare kruiden pakketjes, waarmee hij een pittige kruidendrank kon maken. De kruidenpakketjes waren speciaal samengesteld om op jenever of brandenwijn te trekken.

VAN AMSTERDAM NAAR DOKKUM

Tegenwoordig racen we met onze auto over de snelweg van Amsterdam naar Friesland. Of we pakken lekker de trein, zodat we ondertussen op onze laptop door kunnen werken. In de tijd van het ontstaan van Sonnema was dit anders. Heel anders! Destijds ging het vervoer per boot. De Friese schippers, die op hun Skûtjes naar de Bollenstreek in het Westen voeren, brachten zo beerenburg van Amsterdam naar Friesland. Via deze route kwamen de mengsels van kruiden van Hendrik Beerenburg in Dokkum terecht bij Fedde Sonnema, onze oprichter! Fedde was een man met een handelsgeest. Hij bedacht meteen een plan om de kruidendrank te verkopen.

DE FRIESE MEREN, WEILANDEN EN PADEN

Eigenwijs als Fedde Sonnema was besloot hij even een persoonlijke touch toe te voegen aan het kruidenmengsel van Hendrik Beerenburg. Hij ging op jacht naar kruiden langs de oevers van de Friese meren, in weilanden en langs paden. Hij probeerde diverse kruiden uit en sleutelde zo door op zoek naar het perfecte drankje. Uiteindelijk had hij de ultieme samenstelling gevonden: Berenburg.

En zie daar de geboorte van Sonnema Berenburg! Fedde had het recept van de Beerenburg een eigen draai gegeven en dus bedacht hij dat de naam ook wel net even anders kon! Een grote verandering werd het echter niet. Hij haalde uit ‘Beerenburg’ een ‘e’ en zo ontstond de naam Berenburg. Typisch iets voor de eigenzinnige Fedde.

NAAR BOLSWARD

Sonnema groeide en groeide en fuseerde uiteindelijk met een Beerenburg producent in Bolsward. Een plaats bovenin Friesland, waar het bedrijf zich ook vestigde. Maar hoe de Sonnema Berenburg nou gemaakt werd, dat bleef een raadsel. Het geheim blijft tot de dag van vandaag goed bewaard.


Sonnema is Gold Partner Sponsor van de NBC met:

Sonnema Berenburg


Sonnema 1860



thul-F61EAAAF-8EB5-4124-B01CD3662E1CBE7D.png


Sonnema-2_fles.png

ROBUUST EN EIGENZINNIG

Robuust en eigenzinnig. Dat is de smaak van Sonnema, de pittige kruidendrank uit Friesland. Net zo eigenzinnig als de Dokkumer Fedde Sonnema zelf, die in 1860 in zijn herberg zijn eigen beerenburg maakte. Ook aan de naam geeft hij een eigen draai. De Sonnema Berenburg wordt daarom met één ‘e’ geschreven.

INGREDIËNTEN SONNEMA BERENBURG

Het recept van Sonnema Berenburg bestaat uit veel en dan bedoelen we ook echt heel veel ingrediënten. Het kruidenmengsel is natuurlijk geheim, maar een aantal kruiden kunnen we natuurlijk wel aan je vertellen. Dit zijn Sandelhout, Alsem, Jeneverbes, Laurierblad, Gentiaanwortel, Oranjeschillen (sinaasappel), Duizendguldenkruid, Brandnetel, Kalmoes.

INGREDIËNTEN SONNEMA 1860

De Sonnema 1860 is een speciale editie van de oude bekende Sonnema Berenburg. Deze bestaat onder andere uit: Sandelhout, Jeneverbes, Laurierblad, Gentiaanwortel, Bittere sinaasappel, Zoete sinaasappel, Galangawortel, Muntblad, Rozemarijn, Dragonblad, Basilicum.

VERSCHIL TUSSEN SONNEMA BERENBURG EN SONNEMA 1860

Sonnema Berenburg wordt gemaakt met een kruidenbed waar steeds een nieuw deel wordt toegevoegd en soms een deel van wordt verwijderd. Bij Sonnema 1860 worden alle kruiden maar eenmaal gebruikt. Ook is het aandeel kruiden in Sonnema 1860 vele malen hoger dan in de gewone Sonnema Berenburg. Dit zorgt ervoor dat de smaak veel pittiger is. Ook is de kruidensamenstelling voor Sonnema 1860 opnieuw gekozen. Deze wijkt af van de eeuwenoude van Hendrik Beerenburg. Een nieuw smaakje dus! Wil jij weten welke het lekkerste is? Ga dan nu direct langs een slijter bij jou in de buurt.

TECHNIEKEN DIE WORDEN GEBRUIKT

Om de Sonnema extra lekker te maken, maken wij gebruik van een aantal handige trucjes. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van extractie, waarbij geurstoffen, bitterstoffen en tannines uit de kruiden wordt gehaald. Dit wordt toegepast op 17 kruiden. Ook maken wij gebruik van distillatie. Zo worden alleen de vluchtige/geurige bestanddelen worden geïsoleerd. Dit wordt toegepast op 7 kruiden. Op deze manier maken wij de lekkerste Sonnema Berenburg en Sonnema 1860, speciaal voor jou!